Gelurile şi unguentele pe bază de plante cu efect antiinflamator, duşurile scoţiene şi plimbările zilnice sunt modalităţi la îndemână pentru îmbunătăţirea circulaţiei venoase. De asemenea, este foarte important să se evite expunerea prelungită la soare.
Persoanele care suferă de insuficienţă venoasă, în mod special femeile, resimt din plin, pe durata verii, efectele deficienţei circulatorii cu care se confruntă. Problemele se accentuează din cauza căldurii, care produce suplimentar vasodilataţie, ceea ce determină inflamaţii locale, furnicături, senzaţie de febrilitate şi chiar durere.
„În această perioadă caracterizată prin temperaturi crescute, multe persoane, în special femeile, se confruntă cu apariţia sau cu accentuarea tulburărilor de circulaţie venoasă şi limfatică. Ca urmare, apar edemele (reţinerea de apă) la nivelul picioarelor, însoţite de senzaţia de picioare grele", spune medicul de familie cu competenţe în fitoterapie Ruxandra Constantina.
Plante care „hărnicesc" circulaţia periferică
Pentru reglarea acestor probleme, se recomandă folosirea preparatelor din plante care îmbunătăţesc circulaţia periferică, care au efect antiinflamator şi de drenaj limfatic şi venos. Intern, se pot folosi produse (sub formă de ceai, de tinctură, de capsule) care au în compoziţie castan, măceşe, mesteacăn, coada-calului, sânziene galbene, iederă, ghimpe, ginkgo biloba, păpădie, urzică, viţă-de-vie roşie, afine, extract din sâmburi de struguri, cu rol de ameliorare a microcirculaţiei periferice şi cu efect capilaro-protector.
„Castanul are acţiune venotonică, antiinflamatoare, astringentă, antioxidantă, antiedematoasă şi capi-laro-protectivă. Se administrează sub formă de tinctură, câte 10-15 picături de trei ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. O altă variantă este extractul gemoterapic din muguri de castan comestibil în asociere cu extractul din