Trusa medicală de urgenţă, dar şi cremele de protecţie solară şi hainele deschise la culoare sunt primele lucruri pe care trebuie să le pui în bagaj, spun specialiştii.
Când spui vacanţă de vară, te gândeşti la relaxare, eliberare de stres, plajă sau munte şi, invariabil, la mult soare. Dar dacă, în mijlocul vacanţei ideale, faci insolaţie sau chiar o banală indigestie? Cu siguranţă, spui „Adio" relaxării şi vei considera concediul ratat. Ca să eviţi astfel de obstacole, trebuie să ai grijă ca în bagaj să-şi găsească locul şi o mică trusă medicală, mai ales dacă mergi în vacanţă cu copilul, şi să ţii cont de câteva recomandări din partea medicilor.
Tocmai fiindcă asociază ideea de vacanţă cu lipsa grijilor, chiar şi bolnavii cronic acordă mai puţină importanţă tratamentului în perioada concediului. Lucru cu atât mai periculos cu cât expunerea la soare poate agrava manifestările unor afecţiuni sau poate determina apariţia unor efecte adverse la administrarea medicaţiei recomandate de medic.
De aceea, persoanele care suferă de diabet, de boli cardiovasculare, gastrice sau endocrinologice ori de alte tipuri de afecţiuni trebuie să meargă la medic pentru sfaturi avizate şi pentru eventuala ajustare a tratamentului. „Este foarte important ca persoanele care urmează un tratament de durată să nu-şi uite medicaţia şi indicaţiile specifice bolii de care suferă", atrage atenţia medicul de familie Radu Leon George, de la Clinica Leomedica din Bucureşti.
Cei care călătoresc în afara ţării trebuie să se asigure că au la ei tratamentul pentru toată durata concediului. „În Grecia am plecat cu o pungă întreagă de medicamente, ca să mă asigur că am toate pastilele necesare pentru cele două săptămâni de concediu. Fiindcă este posibil ca acelaşi medicament să difere în alte ţări în ceea ce priveşte concentraţia şi dozajul", spune Andrei, din Bucureşti, care