Cele mai mari cheltuieli ale Hidroelectrica, de peste 1,25 mld. lei, sunt cu energia electrică şi apa consumate în procesul de producţie.
Compania a avut anul trecut cheltuieli cu apa de 303 mil. lei, de 2,4 ori mai mari decât în 2010, după ce societatea Apele Române, controlată tot de stat, a majorat redevenţele pentru apa industrială. Hidroelectrica este în litigiu cu Apele Române din această cauză. Compania are facturi restante faţă de furnizorul de apă în valoare de 200 mil. lei.
Energia utilizată de Hidroelectrica în procesul de producţie a costat anul trecut circa 770 mil. lei. Principalii furnizori sunt Nuclearelectrica şi complexurile energetice (Turceni şi Craiova).
Pentru servicii de sistem Hidroelectrica a plătit anul trecut 154 mil. lei către Transelectrica şi 17,7 mil. lei către Electrica, ambele companii fiind controlate de stat.
Cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 424 mil. lei, dintre care 327 mil. lei sunt salariile plătite celor 5.240 de angajaţi. Salariul mediu brut la nivelul companiei a fost anul trecut de circa 5.200 de lei/lună.
Cheltuielile de mentenanţă pentru echipamente şi construcţii au fost de peste 270 mil. lei, cea mai mare parte a acestor bani mergând cel mai probabil către filialele HidroServ, controlate tot de Hidroelectrica.
O altă categorie importantă de cheltuieli o reprezintă amortizarea activelor imobilizate, care a fost anul trecut de 733 mil. lei. Amortizarea este una dintre principalele surse de finanţare a investiţiilor.
Compania a realizat anul trecut investiţii în valoare de 1,526 mld. lei, conform raportului anual, cele mai mari fiind la sucursalele de la Slatina (321 mil. lei), Sibiu (232 mil. lei) şi Bistriţa (205 mil. lei). Investiţiile vizează retehnologizarea şi creşterea capacităţilor de producţie existente, deoarece compania nu a realizat nicio hidrocentrală nouă