Cu relativă întârziere ne ocupăm în acest număr al ziarului de câteva apariţii dinaintea acestui an ale admirabilei colecţii "Seria aniversară" a Editurii Paralela 45, apariţii ale căror ecouri nu s-a stins câtuşi de puţin. Seria, cum se ştie, se ocupă de mari personalităţi ale culturii noastre, scriitori în majoritate, care au ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani. Un omagiu bine meritat. Toate volumele apărute, cele prezentate deja de noi despre Eugen Negrici, Mircea Ivănescu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin şi alţii, dar şi cele de care ne ocupăm în acest număr, au structuri asemănătoare: evocări, schiţe de portret, dialoguri şi interpretări. La alcătuirea volumelor participă scriitori din toate generaţiile. În mod cert este o iniţiativă care merită toate aprecierile.
Virgil Nemoianu - 70. Coordonator: Iulian Boldea. Virgil Nemoianu este profesor universitar stabilit în Statele Unite de mulţi ani. Deşi este considerat, în general, un specialist în literatură comparată, activitatea sa intelectuală acoperă un domeniu mult mai larg de preocupări şi realizări. Filozofia gândirii sale îl plasează în zona comună a neo-platonismului şi a neo-kantismului, pe care le-a transformat într-un instrument menit să clarifice şi să cuantifice asperităţile şi chiar absurdităţile modernismului şi ale postmodernismului. Volumul reuneşte, alături de câteva sumare date biobibliografice, un interviu, un studiu amplu al lui Virgil Nemoianu despre Kafka, fragmente dintr-un memorial de călătorie, precum şi evocări, studii şi articole despre omul, criticul literar şi comparatistul de la Catholic University of America. Cartea este întregită de o bibliografie a textelor publicate în România de Virgil Nemoianu.
Ion Pop - 70. Volum coordonat de Sanda Cordoş. Profesorul Ion Pop este cel care a devenit, aşa cum remarca Petru Poantă, "autorul şi proprietarul de fapt al brevetului