Pentru orice familie, un copil este o binecuvântare. Poate chiar un miracol, dacă se întâmplă după ani de aşteptare..
Nu pentru toţi, însă, căci pentru alţii se mai întâmplă să fie şi o pacoste. O femeie din Aleşd a făcut pe bandă rulantă 19 copii, iar recent, la vârsta de 45 de ani, pe al 20-lea. Nu le ştie numele tuturor, pentru că pe unii, mai puţin "norocoşi", i-a pasat în orfelinate şi nu s-a uitat în urmă. Acum spune că nu mai vrea alţii "nici şi-mi dai în cap!". Dar asta nu pentru că îi va fi greu să-i crească, ci pentru că îi e frică să nu moară ea.
Fără număr...
În România comunistă, femeile care năşteau 10 copii sau mai mulţi erau considerate "mame eroine" şi primeau lunar bani pentru această "performanţă", fiindcă statul era preocupat de creşterea populaţiei. În zilele noastre, familiile ştiu că un copil este o responsabilitate mare şi că nu "creşte singur", aşa că natalitatea e în scădere.
Nu pentru toţi, însă. Maternitatea orădeană este plină de ţigănci, adolescente şi mature, care habar nu au de planning familial. Cadrele medicale spun că deşi, în repetate rânduri, le explică avantajele contracepţiei, cele mai multe nici nu se gândesc la aşa ceva. Motivul? Cei mai mulţi dintre romi refuză regulile elementare de sănătate, ca să nu mai vorbim de educaţie şi integrare în societate.
Un caz recent de fertilitate extremă a şocat până şi medicii. Pe 10 iunie, o femeie romă din Aleşd, în vârstă de 45 de ani, a născut cel de-al 20-lea copil, la Maternitatea din Oradea. Numărul pare să fie un record zonal, căci medicii nu-şi amintesc de niciun caz similar, cel puţin nu din ultimii 60 de ani. "Eroina" este Florica Silaghi, care după opt ani de "pauză" a rămas din nou însărcinată. Zice că n-a vrut, dar aşa s-a nimerit. Asta pentru că nu s-a protejat. "N-am mai rămas borţoasă de opt ani şi chiar am crezut că nu mai pot face (n.r. - cop