Ion Cazacu a pentru "Evenimentul Zilei" că pentru moment nu are nicio informaţie potrivit cărora Adrian Năstase ar vrea să facă o cerere de graţiere a pedepsei. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
„Graţierea este o dorinţă personală. În situaţia care se află acum Adrian Năstase, (n.r. la terapie intensivă) nu cred că poate apela la aşa ceva. Cererea de graţiere este o manifestare de voinţă personală”, ne-a explicat Ion Cazacu. Avocatul ne-a explicat că dacă Adrian Năstase ar lua o astfel de decizie, de a apela la graţiere, familia şi avocaţii ar fi primii care ar afla.
Graţierea trebuie aprobată şi de condamnat
Mai mulţi lideri PSD-işti au ridicat problema graţierii lui Adrian Năstase de către preşedintele Traian Băsescu. Procedura ar trebui să parcurgă anumiţi paşi procedurali şi să fie aprobată nu doar de preşedinte, ci şi de condamnat. Există două posibilităţi prin care se poate acorda graţierea unei persoane condamnate, iar acestea sunt definite în legea privind graţierea. Potrivit legii nr. 546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii, Graţierea poate fi acordată individual, prin decret al Preşedintelui României, sau colectiv, de către Parlament, prin lege organică. Graţierea este masură de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară.
Parlamentul dă amnistii sau graţieri colective
Aşa că doar şeful statului are puterea să-l scape, individual, pe un condamnat de la detenţie. Parlamentul în schimb, poate acorda graţierea mai multor persoane, la pachet. Această graţiere este reglementată în constituţia României. La articolul 72 este scris că Parlamentul adoptă legi constituţionale, organice şi ordinare. Iar prin lege organică se reglementează şi acordarea amnistiei sau a graţierii colective.