"Trimite-mă după roşii la piaţă şi sigur îţi vin acasă cu povestea de viaţă a unui om”
- Ultima noastră întâlnire s-a petrecut în urmă cu aproape trei ani, când tocmai îţi luaseşi adio de la televiziune, ca să adopţi un stil de viaţă "mai liniştit”. Şi iată-te acum din nou pe micul ecran, mai în formă ca niciodată. Televiziunea dă dependenţă? E un drog?
- De curând, i-am spus unei prietene că eu aş putea să vreau să mă despart de meseria asta, dar nu mă lasă ea. Că dacă mă trimiţi după roşii la piaţă, sigur îţi vin cu o poveste de familie. E imposibil să nu aflu ceva din trecutul, din problemele sau din drama dimineţii unui individ abia atunci întâlnit. Ştii cum e? Te naşti cu un neg pe nas sau te naşti cu curiozitatea de a afla şi de a te încărca cu o bucată din destinul cuiva. Eu - mulţumesc lui Dumnezeu! - m-am născut cu a doua variantă. Nu poţi să renunţi la ceva care face parte din tine. Iar asta nu mi se pare dăunător. (râde)
România are nevoie de cei plecaţi
- Proiectul tău de la TVR, "România deşteaptă”, e un succes. A fost greu să găseşti această Românie deşteaptă?
- Trebuie să recunosc că acesta a fost un proiect în care, iniţial, eu nu am crezut. TVR-ul şi-a propus ca, pe lângă poveştile românilor din străinătate spuse la TVR Internaţional, să facă şi o campanie. Şi, stând noi de vorbă, ne-am gândit că ar fi interesant să vedem ce e cu exodul adolescenţilor noştri către şcolile din străinătate, ce soi de oameni fac această alegere şi ce planuri au ei pentru mai târziu. Au fost însă unele voci care s-au ridicat şi au spus: "Pe cine o să intereseze o chestie pur academică? Pe câţiva profesori şi pe câţiva elevi din anii terminali de liceu. În rest, nu face parte din realitatea noastră abruptă şi nici nu e un interes general pentru subiectul ăsta”. Iată, însă, că rezultatul a contrazis aceste voc