Pieţele îşi caută reperele după ce Rezerva Federală Americană nu a anunţat injecţii suplimentare de lichiditate
Mişcarea corectivă ar putea continua în lunile de vară
La BVB, înscrierea cotaţiilor pe un parcurs pozitiv este frânată şi de elemente de ordin intern
Pieţele de acţiuni întârzie să primească un nou impuls monetar important. Ieri indicii bursieri majori au înregistrat o evoluţie neconcludentă sau chiar negativă după ce miercuri Rezerva Federală Americană nu a anunţat un nou program de relaxare cantitativă. Banca centrală a SUA a prelungit operaţiunile de apăsare a randamentelor la bondurile cu maturităţi lungi, însă această măsură a fost luată mai mult din teama de a nu dezamăgi pieţele, a explicat pentru Curierul Naţional Claudiu Cazacu, analist financiar la X-Trade Brokers România.
În absenţa unor noi stimuli monetari sunt premise ca tendinţa de scădere să se reia în pieţele de acţiuni. Bogdan Bobic, Office Manager la GKFX România, interpretează, de altfel, avansul activelor de risc din zilele recente doar ca pe o corecţie a mişcării descendente începute în martie a.c. Aceasta a fost imprimată de aşteptările negative legate de Grecia, de criza bancară spaniolă, dar şi de datele macroeconomice dezamăgitoare din SUA (referitoare la creşterea economică şi la şomaj).
Alegerile din Grecia, chiar dacă au avut o finalitate pozitivă pentru piaţă, nu s-au reflectat în cotaţii. Creşterile au fost doar peste noapte, iar chiar a doua zi, randamentele titlurilor de stat spaniole au urcat la 7%. Piaţa apoi a îngheţat până la decizia Fed de ieri, iar acum încearcă să îşi găsească direcţia. Deşi şeful instituţiei, Ben Bernanke, a anunţat de data aceasta pe un ton ceva mai apăsat că, dacă fi cazul, vor interveni din nou cu injecţii de lichiditate în piaţă, pieţele mai degrabă au reacţionat negativ având în vedere presiunea din Uniunea Europe