Intrarea în insolvenţă a companiei nu va afecta în niciun fel sistemul energetic naţional
Administratorul judiciar va face ce nu a vrut sau nu a putut Consiliul de Administraţie
Contractele frauduloase încheiate în dauna creditorilor şi a companiei vor fi anulate
Hidroelectrica îşi va continua activitatea şi îşi va păstra toate activele pe care le deţine în prezent, onorându-se de toate obligaţiile contractuale ce-i revin, chiar dacă se află în insolvenţă. Singura diferenţă între situaţia companiei de dinainte de intrarea în insolvenţă şi cea de după va fi că administrarea "perlei energiei româneşti", cum este numită în domeniul energetic, va funcţiona fiind ghidată de administratorul judiciar numit de instanţă şi cel special care va fi numit ulterior la propunerea Ministerului Economiei, nu de Consiliul de Administraţie.
Altfel spus, administratorii judiciar şi special vor face tot ce nu a făcut conducerea Hidroelectrica, respectiv vor analiza şi, după caz, anula contractele păguboase aflate în vigoare, vor stabili creanţele şi calendarul achitării acestora, dar le vor plăti pe cele noi, "născute" după intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.
Acestea sunt concluziile care se desprind deopotrivă din sentinţa Tribunalului Bucureşti şi din cerinţele Ministerului Economiei adresate administratorilor Hidroelectrica.
Potrivit sentinţei instanţei, printre atribuţiile administratorului judiciar Euro Insol se numără stabilirea datoriilor şi elaborarea unui tabel cu creditorii, suspendarea plăţii creanţelor vechi, dar le va plăti pe cele noi "născute" după intrarea în insolvenţă. "Creanţele născute după data deschiderii procedurii, în perioada de observaţie, vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală", se arată în sentinţă.
Potrivit acesteia, Euro Insol SPRL va inventaria şi