Marfă „la negru”, lapte vândut în stradă şi în peturi refolosite, fructe şi legume din care se „înfruptau” leneş şi muştele…
La prima oră a dimineţii echipele mixte de control, formate din inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) şi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) au găsit un comerciant care vindea lapte pe marginea drumului, în peturi refolosite. Prinsă asupra faptului, femeia a motivate că ea, fiind producător nu are „bani” să cumpere „un dozator cu zece mii de euro cel puţin şi eu altă posibilitate să vând laptele nu am”.
„Sunt condiţii grele pentru producători, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte condiţiile minime de vânzare a laptelui şi să pună în pericol sănătatea publică. Persoana n-a respectat condiţiile minime de transport, folosind şi peturi refolosite”, a explicat Mihai Punkosti, şef birou DSV Braşov.
În piaţa din Noua, deasupra lăzilor cu fructe şi legume, ţinute în căldură, se învârteau muştele, atrase de miros. Iar unele mai făceau şi „un popas” pe „delicatese”: vinete zbârcite, ceapă verde-galbenă, cartofi „obosiţi” sau mere lovite şi stricate. Vânzătorii au scos marfa la vânzare chiar dacă era stricată. Asta cu toate că ar fi trebuit să o sorteze mai întâi, iar ce nu ar cumpăra nici măcar pentru ei, să nu le vândă nici clienţilor. „Fructele si legumele sunt deteriorate, depozitate necorespunzător şi nu au nici categoria de calitate trecută pe etichete. Doamna spune că n-a avut timp sa le sorteze”, ne spune Nicoleta Bălan, comisar CJPC Braşov.
Mai mult, într-un loc, o comerciantă, care se aproviziona – după cum a spus – cu ciuperci din piaţa din Stupini, nu avea niciun fel de document de provenienţă pentru ele.
„Ciupercile nu sunt depozitate la temperaturi de circa 2-4 grade Celsius, aşa cum se recomandă. Sunt ţinute în mediul ambiental şi nu au nici termen de valabil