Google celebrează pe 23 iunie 2012 printr-un doodle, 100 de ani de la naşterea matematicianul englez, Alan Mathison Turing, având o contribuţie decisivă în inventarea computerului modern.
Alan Mathison Turing, a fost un matematician, logician şi criptanalist englez, născut la Londra, a cărui cercetare a jucat un rol important în dezvoltarea primelor computere moderne, el fiind astfel considerat tatăl informaticii şi al inteligenţei artificiale. Acest geniu britanic celebrat la 100 de ani de la naştere de Google printr-un doodle, a murit cu mult înainte de vremea sa, la nici 42 de ani, otrăvit cu cianură. Încă nu se ştie dacă a fost vorba de un accident sau suicid, având în vedere că în 1952 acesta a fost condamnat la închisoare pentru un gest homosexual, acceptând tratament cu hormoni feminini pentru a nu ajunge la închisoare.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Turing a fost un important participant la eforturile depuse la Bletchley Park pentru a sparge cifrurile germane. Înainte ca Marea Britanie să declare război Germaniei, matematicianul a lucrat la problema mașinii germane Enigma, și a colaborat cu Dilly Knox, un criptanalist senior de la GCCS. Alan Turing proiectase o mașină electromecanică ce putea ajuta la spargerea mașinii Enigma mai rapid decât bomba din 1932, „bombe”, denumită după modelul original polonez, bomba, din care s-a și inspirat. „Bombe”, cu o îmbunătățire sugerată de matematicianul Gordon Welchman, a devenit una din principalale unelte automate utilizate pentru a ataca traficul de mesaje protejat de Enigma.
Maşnăria „Bombe” căuta setări potențial corecte pentru un mesaj Enigma (adică, ordinea rotoarelor, setările rotoarelor, etc.), folosind un fragment de text clar probabil. Pentru fiecare setare posibilă a rotoarelor (numărul maxim posibil fiind de ordinul a 1019