Serbări pe stradă
- "Street Delivery” la a 7-a ediţie -
La ora la care acordeonul lui Andrei Mihalache tocmai ce începea să se încingă, sărbătoarea bucureşteană "Street Delivery” era în toi. Un chitarist cânta cocoţat pe acoperişul unei dubiţe roşii, lângă Biserica Anglicană, iar la capătul străzii, pe scena principală, concerta Luiza Zan. Era doar prima seară a celei de-a şaptea ediţii a evenimentului ce închide o stradă din zona Grădinei Icoanei (Arthur Verona) traficului rutier, pentru a le-o dărui pietonilor. Proiectul, ce se desfăşoară anual, în paralel, în Bucureşti şi în Timişoara, a fost gândit ca o încercare de a oferi o nouă valenţă în relaţia între oraş şi locuitorii săi şi de a promova, totodată, cultura urbană.
"«Street Delivery» a început prin mici exerciţii legate de detalii: de parcelare, de marginea străzii, de gard, resturi de pavaje şi grădini. Treptat, am ajuns la concluzia că o bună vecinătate şi interesul comun ar putea să genereze ideea de traseu cultural. Nu am pornit, cum se întâmplă de obicei, de la o comandă publică, ci de la iniţiativa particulară şi nevoia agregării vecinătăţilor unui cartier. Scopul a fost să reîntregim strada Arthur Verona, traversând Bulevardul Magheru - pentru că ea, de fapt, începe dincolo de acesta - şi astfel Parcul Grădina Icoanei s-ar uni cu Grădina Cişmigiu. Această promenadă creează un alt gen de relaţie decât cele obişnuite cu oraşul, cu casele şi cu traficul. Descoperi oportunităţi şi locuri pe care acum nici nu ne-am putea imagina că pot fi folosite.
Există un beneficiu economic şi de confort urban pe care poţi să-l fructifici în momentul când accepţi şi respecţi drepturile pietonului şi ale biciclistului”, declara arhitectul Şerban Sturdza, Preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.
Dacă în urmă cu şapte ani, "Street Delivery” a fost un eveniment p