Board-ul Fondului Monetar Internaþional (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu România şi, concomitent, disponibilizarea a încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro, potrivit Mediafax.
"Votul a arătat că Guvernul este angajat în respectarea acordului cu FMI. În timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autorităţilor române să accelereze reformele structurale pentru a creşte competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscală şi politica monetară, care trebuie să rămână în continuare prudentă în condiţiile turbulenţelor din zona euro", a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusă de americanul Jeffrey Franks, care va fi înlocuit din această vară de olandezul Erik de Vrijer.
Principalul angajament din cadrul acordului îl reprezintă introducerea managementului privat la companiile de stat şi privatizarea parţială, în special prin listarea la bursă, sau vânazarea de pachete majoritare de acţiuni.
Statul român a convenit cu FMI să organizeze oferte publice pentru 15% din acţiunile Transgaz până la 15 iunie, 15% din Romgaz până la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica până la jumătatea lunii octombrie, şi să urgenteze pregătirile pentru vânzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica până la sfârşitul acestui an. Obiectivul privind vânzarea pachetului de acţiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins în termenul prevăzut, după intrarea companiei în insolvenţă.
Totodată, 20% din acţiunile Tarom ar urma să fie listate la bursă până la finele acestui an, termen prevăzut şi pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfă, potrivit scrisorii de intenţie convenită cu FMI.
Guvernul s-a mai angajat să vândă, până în prima parte a anului viitor