* Vara, plantele medicinale îşi sporesc energia vindecătoare, dovedindu-se a fi adevărate miracole ale Naturii. Pentru a şti să le folosim pe deplin puterea, l-am rugat pe farmacistul Ion Bobaru din Brăila, neîntrecut cunoscător al plantelor, să ne conducă într-o călătorie prin grădina cu flori din care îşi prepară medicamentele. Adept al farmaciei medievale, "spiţerul” din Brăila le oferă cititorilor şi câteva dintre reţetele pe care le-a descoperit în manuscrise vechi de aproape două secole *
În lunile de vară, pe Ion Bobaru îl găseşti mai tot timpul în grădina farmaciei, îngrijind şi uneori vorbind cu plantele. Căldura soarelui îl întinereşte şi îi dă energie. Este anotimpul în care recoltează comorile pe care Natura i le aşterne la picioare, ca într-un adevărat festin. Ne primeşte cu bucurie, gata să ne prezinte ierburile de leac care îi sunt atât de dragi.
Iarba îndrăgostiţilor: rozmarinul
Călătoria noastră începe cu un arbust cu frunze înguste, de un verde închis, care împrăştie un miros plăcut şi pătrunzător. "Rozmarinul, sau Roua de mare, o plantă puternic parfumată, era considerată în trecut iarba îndrăgostiţilor. Iubeşte căldura, nu rezistă la ger. Iarna, dacă este cultivat în curte, trebuie acoperit, mai ales în primii ani de cultură. Pe vremuri, îl puteai întâlni în fiecare gospodărie. Azi se găseşte mai rar la noi în ţară. Acum este perioada de recoltare. Se aleg tulpinile nelemnificate şi se usucă la loc umbros, bine aerisit”.
Mângâie frunzele în formă de ace şi începe să vorbească pe tonul blând al unui profesor, dornic să împărtăşească ceea ce ştie. Planta, cel mai adesea folosită în gastronomie, îşi dezvăluie treptat calităţile terapeutice.
INTERN
* Afecţiuni cerebrale: Rozmarinul este un bun aliat în lupta cu afecţiunile cerebrale, efectul fiind uimitor. Bolnavii de sclero