Brigada franceză anti-fraudă are dreptul să fileze, să asculte telefoanele şi să percheziţioneze neanunţat suspecţii de fraudă, acţionând la fel ca poliţia judiciară. Persoanele care nu îşi declară conturile bancare sau averile din străinătate devin fără să ştie ţintele unor anchete sistematice declanşate la suspiciunea de evaziune fiscală, scrie cotidianul francez Les Echos.
La ora şase dimineaţa, cinci poliţişti în uniformă sună la uşa unui bărbat care în mod vizibil nu se aştepta să fie trezit aşa de devreme şi de un asemenea musafir. Comisarul care coordonează operaţiunea spune: "Bună ziua, brigada naţională de represiune e delicvenţei fiscale..."
Brigada are în total 21 de agenţi, inclusiv 8 ofiţeri de poliţie judiciară instruiţi pe criminalitate fiscală şi 13 inspectori fiscali instruiţi la şcoala de poliţie ca ofiţeri fiscal-judiciari. De când a fost înfiinţată, în noiembrie 2010, unitatea a derulat 55 de anchete în care a confiscat 17 milioane de euro şi a pus sub acuzare 73 de persoane.
"Aveţi conturi în Elveţia?"
"E vorba de conturile mele din Elveţia?" răspunde bărbatul somnoros, moment în care comisarul îl întreabă amuzat: "Aveţi conturi în Elveţia?". "Nu, nu" rectifică grăbit proprietarul locuinţei, acum trezit complet şi căutând telefonul să îşi sune avocatul. Între timp, inspectorii brigăzii încep să caute prin casă diferite bijuterii şi obiecte de valoare. Bărbatul va petrece următoarele 48 de ore în arest. Noua brigadă are toate puterile poliţiei judiciare: interceptări telefonice, filaj, arest preventiv, comisie rogatorie, percheziţii şi altele. În schimb, ea nu se poate autosesiza. Direcţia generală de finanţe publice îi trimite dosarele cu "prezumţii". Prezumţia de fraudă porneşte de obicei de la folosirea unui cont bancar într-un teritoriu "necooperant", sau utilizarea de fals în