Nu numai ţigaretele sunt nocive, ci şi deşeurile lor (mucurile) sunt nocive pentru floră şi faună. În fiecare an sunt aruncate în natură 72 de miliarde (dintre care 2,9 miliarde în România) de mucuri de ţigară. Aceste deşeuri, aruncate oriunde, nu sunt biodegradabile. Ele sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloză, impregnate cu substanţele toxice din fumul de ţigară, nicotină şi produşii de degradare ai ingredientelor adăugate tutunului la prelucrare (ca acroleina, cianura de hidrogen, amoniac, hidrocarburi cancerigene etc.).
Este bine cunoscut efectul nefast al fumului de ţigară asupra fumătorilor şi celor din anturaj: 6 milioane de persoane mor în fiecare an. Fumatul este prima cauză de deces evitabil din lume. El este cauza a 25 de patologii cunoscute. Un fumător din doi moare înaintea atingerii vârstei de 65 de ani, mult inferioară speranţei de viaţă.
Fumul rezultat prin arderea tutunului prelucrat conţine peste 4.200 de substanţe toxice, dintre care 50 sunt cancerigene. Fumătorii prezintă un risc major de atac cardiac, AVC, bronho-pneumopatie cronică obstructivă, emfizem şi cancer (cu deosebire la plămâni, laringe şi pancreas).
Fumul ţigaretelor aprinse nu este singurul pericol pentru sănătate, ci şi reziduul numit obişnuit muc de ţigară.
În anii 1950 li s-au adăugat ţigaretelor filtre cu scopul reducerii nivelului gudronului şi nicotinei. Mesajul fabricanţilor de ţigarete era că ţigaretele cu filtru sunt mai puţin periculoase pentru sănătate, fapt care s-a dovedit a fi fals. Fumătorii şi-au schimbat modul de a fuma, inspirând mai profund şi mai frecvent. În plus, filtrele artificiale din acetat de celuloză sunt periculoase pentru sănătate; fragmente din fibre pot fi inhalate şi au fost găsite în plămânii persoanelor suferind de cancer pulmonar.
Filtrele din acetat de celuloză nu sunt biodegradabile. Au o