Cancelarul german Angela Merkel a reiterat vineri că nu este de acord ca fondurile europene de stabilitate, EFSF şi ESM, să contribuie direct la recapitalizarea băncilor îndatorate, subliniind că tratatele europene nu permit acest lucru, relatează AFP.
Mecanismul provizoriu EFSF (Fondul European de Stabiltiate Financiară) şi succesorul său ESM (Mecanismul European de Stabilitate), de 500 de miliarde de euro, sunt instrumente de solidaritate, dar nu pot exista garanţii fără un control, a spus Merkel.
"Dacă aş da banii direct unei bănci spaniole, sau unei alte bănci, nu aş putea spune că acea bancă trebuie să se schimbe, pentru că nu răspund de ea. Sunt cancelarul Germaniei, pot spune acest lucru doar băncilor germane", a subliniat cancelarul.
Ea a adăugat că nu este vorba că nu vrea, dar tratatele au fost redactate astfel încât partenerii la nivel european sunt guvernele.
"Am conceput mecanismele EFSF şi ESM în aceste condiţii şi aşa trebuie să continue", a adăugat Merkel.
Ministrul de Finanţe al Spaniei, Luis de Guindos, declarase la sosirea la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai UE de la Luxemburg că zona euro ar putea furniza direct ajutorul pentru băncile spaniole aflate în dificultate, opţiunea fiind deschisă.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut zonei euro să acorde direct ajutoarele destinat băncilor, prin fondurile europene de salvare, astfel încât să se evite creşterea îndatorării guvernelor naţionale.
Liderii Germaniei, Franţei, Italiei şi Spaniei, cele mai mari patru economii UE, s-au întâlnit vineri la Roma, convenind să coopereze în privinţa unui plan de susţinere a creşterii economice cu până la 130 de miliarde de euro, 1% din PIB al zonei euro.