S-a lansat vineri la Viena instalatia publica de arta “Plug into Nature”, parte a proiectului artistic transnational “Danube Connection. Story and Glory”, in care artistii invita la reflectie asupra dimensiunii naturalului, prin investigarea Deltei Dunarii. Instalatia de arta contemporana este conceputa de designerul Olah Gyarfas, arhitectii Sorin Istudor si Kalliope Dimou, artistul Nicu Ilfoveanu, muzicianul Electric Brother impreuna cu Teodor Frolu si curatorul Alina Serban.
In spatele temei se afla un set de valori reprezentate de Ivan Patzaichin care, dupa incheierea activitatii sportive, s-a dedicat protejarii biosferei Deltei Dunarii si crearii de mici centre industriale bazate pe materie prima ecologica si tehnici mestesugaresti. Prin capturarea atmosferei dense, misterioase si linistite a zonei, proiectul Plug into Nature isi propune sa creeze o relatie cu un loc rupt din rai. Povestea fascinanta a lui Patzaichin dezvaluie nivlueri diferite de experiente spatiale, teimporale si de reprezentare.
Titlul instalatiei in aer liber pune accentul pe rolul si misiunea naturii de a crea un nou tip de experienta umana, un angajament urbanistic. Misiunea principala a artistilor a fost de a investiga relatia dintre perceptie si reprezentare, dintre imagine de film si obiect, dintre sunet si spatiu, dintre autobiografia si istoria unui loc.
“Danube Connection. Story and Glory” este un proiect initiat de Institutul Cultural Roman in colaborare cu Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 si are drept scop schimbarea radicala a imaginii Deltei Dunarii, perceputa ca fiind un loc minunat dar subdezvoltat cultural, social si economic Pornind de la specificul local si punand in valoare patrimoniul cultural si uman al zonei Dunarii, acest proiect arata cum intalnirea dintre natura, arta si sport poate duce la schimbarea perceptiei fara de un loc.
Olah Gyarfas