Bancherii invitaţi la ZF Bankers Summit privesc cu optimism situaţia sistemului bancar din România, spunând că acesta este suficient de stabil pentru a face faţă eventualelor probleme provenite de pe pieţele băncilor-mamă, însă nu vor exista modificări profunde în numărul băncilor de pe piaţa locală şi nici nu va pleca nimeni. Pe piaţa din România, unităţile băncilor străine pot face faţă crizei economice fără ajutorul băncilor-mamă. Perioada următoare va fi una de consolidare şi nu una de intrări sau ieşiri spectaculoase. Băncile puternice prezente în piaţă, care au făcut profit aici şi au obţinut o poziţie solidă, nu se vor grăbi să iasă, iar băncile străine care văd potenţialul local ezită momentan şi aşteaptă un moment mai bun pentru a-şi face intrarea.
"În sistemul bancar, numărul e mai puţin important. Avem acum 40 de bănci comerciale, cu o concentrare foarte mare în primele cinci. Această concentrare nu este ceva rău, având în vedere că nicio bancă nu depăşeşte 25%. O concentrare ca a noastră nu este dăunătoare. Nu m-am întrebat dacă ar fi mai bine să avem o bancă cu 35% sau nicio bancă puternică. Aceste cote de piaţă s-au obţinut în mod firesc, prin preluări, dar şi prin lupta concurenţială," a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Pe parcursul celor două zile de eveniment, ZF Bankers Summit i-a avut ca invitaţi pe: Christian Casal (McKinsey Switzerland), Radu Graţian Gheţea (CEC Bank, ARB), Mihai Bogza (Bancpost), Henk Paardekooper (RBS România), Ionuţ Costea (EximBank), Mişu Negriţoiu (ING Bank), Jean-François Fallacher (Orange Romania), Claudiu Cercel (BRD- Groupe Societe Generale), Marijana Vasilescu (RBS Romania), Ciprian Păltineanu (UniCredit Ţiriac Bank), Mircea Busuioceanu (Raiffeisen Bank), Tiberiu Moisă (Banca Transilvania), Georgios Papadimitriou (Ernst & Young), Corina Vasile (Raif