Deşi caniculară, după-amiaza zilei de vineri a fost începutul unui program complex de evenimente ce au loc până târziu în noapte. Timp de mai multe ore se consumă cultură. Este vorba de Noaptea Albă a Institutelor Culturale, o întreprindere iniţiată cu şase ani în urmă şi care este apreciată în Bucureşti. Se desfăşoară anual la sfârşit de iunie. Sunt implicate, la această ediţie, 14 centre şi institute culturale. Evenimentele au loc sub egida reţelei EUNIC (European Union National Institutes for Culture).
În 2012 participă, pentru prima oară şi Centrul Cultural Turc, alături de British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camoes/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso”, Institutul Polonez, Centrul Cultural şi de Informare al Ucrainei.
Evenimentele se desfăşoară în nouă spaţii din Capitală, iar publicul are posibilitate să se deplaseze şi la ore târzii dintr-un loc în altul, căci mobilitatea o asigură RATB.
În program sunt incluse concerte, expoziţii, proiecţii de filme, work-shop-uri, lansări de carte, dans, târguri gastronomice. Despre acestea şi despre evenimentele comune pe care le gândesc sub auspiciile organizaţiei institutelor culturale europene – EUNIC – au vorbit vineri, la o conferinţă de presă care a avut loc la Institutul Francez, reprezentanţii centrelor şi institutelor participante la eveniment. Ce pot vedea bucureştenii în această "Noapte”?
La Institutul Francez, care găzduieşte şi evenimentele Institutului Gamoes, atât în spaţiile din interior, cât şi pe terasa de aici, au loc: concertul pianistului Nicolae Dumitru "Cercuri... de la Chopin la Liszt”; proiecţii de filme; ateliere privind cunoaşterea