Horia-Roman Patapievici nu e un personaj comod de felul lui. Nu e un narcisist care să caute laude din toate părţile. Nu e nici un împăciuitorist care, odată numit în funcţie, caută cu orice preţ să nu deranjeze pe nimeni. Nu e nici un ipocrit care să-şi ascundă principiile şi opiniile în spatele unor false rigidităţi instituţionale.
Adept al unei adesea necruţătoare viziuni de dreapta, Horia-Roman Patapievici nu şi-a dorit niciodată, nu a fost şi nici nu avea de ce să fie tocmai acum simpatic mai-marilor din PSD. Mai cu seamă că nu şi-a reprimat tonul critic nici după ce a fost numit de preşedintele Traian Băsescu, în locul lui Augustin Buzura, la conducerea Institutului Cultural Român (ICR). A continuat să fie prezent în emisiuni TV şi să-şi pună semnătura pe deja consacratele sale rubrici de opinie din presă. Catalogat drept unul dintre "intelectualii lui Băsescu” şi instalat peste o instituţie prestigioasă şi peste un buget important, de ordinul milioanelor de euro anual, Horia-Roman Patapievici era ceea ce se cheamă o "ţintă mare” pentru noua putere.
N-a fost chiar primul schimbat, după rocada politică din Victoriei. Vladimir Tismăneanu i-a luat-o înainte, dar vânarea sa nu e nicidecum o mare surpriză. Cum, însă, controalele recente ale Curţii de Conturi nu au găsit nimic în neregulă la ICR, noul guvern a încropit o ordonanţă de urgenţă prin care Institutul Cultural Român să treacă din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, la cheremul unei comisii al cărei şef este nimeni altul decât... Dan Voiculescu. De dragul unei vendete, noua putere s-a arătat dispusă să sacrifice performanţa şi prestigiul internaţional al Institutului Cultural Român şi să ignore dezaprobarea societăţii civile. Semn că nu a învăţat nimic din gafa prezidenţială a preşedintelui Băsescu, reprezentată de atacul la secretarul de stat Raed Arafat. Atunci