Conducerea Universităţii de Stat din Moldova doreşte să reconstruiască două camine studenţeşti, prin intermediul unui proiect public-privat. Astfel, în cel mult doi ani, studenţii ar putea locui în camere amenajate în stil european. În plus, vor fi create mai multe locuri de cazare datorită construirii mansardelor.
Primele vor intra în lucrări căminele numărul 3 şi 4, strada Tighina. Aici vor fi construite camere tip apartament pentru două persoane. Fiecare patru persoane vor avea cabină de duş şi bloc sanitar propriu.
Tot în cadrul acestui proiect va fi construit un bloc nou cu destinaţie dublă. În aripa dreaptă va fi un hotel pentru oaspeţii de peste hotare, iar în aripa stângă vor fi cazaţi studenţii. „În prezent, se face analiza solului pentru a putea elabora planul viitoarei clădiri de cinci, şapte sau nouă etaje, în funcţie de calitatea solului", a declarat Gheorghe Ciocanu, rectorul universităţii.
Clădiri vechi de şase decenii
Condiţiile de trai din majoritatea căminelor studenţeşti lasă de dorit. De exemplu, căminele numărul trei şi patru au fost construite în 1952 şi necesită reparaţie capitală. Aici sunt cazaţi între 160-180 de studenţi, care plătesc lunar pentru chirie 160 de lei.
Studeţii care au locuit în aceste imobile vor fi repartizaţi în celelalte cămine ale universităţii.
Agentul economic, care va finanţa proiectul îşi va putea recupera cheltuielile din taxele achitate de studenţi pentru cazare. Deocamdată nu se ştie cât va costa, dar conducerea universităţii dă asigurări că nu vor fi prea pipărate.