Ministerul Sănătăţii vrea să dea timpul înapoi pentru unele dintre spitalele închise anul trecut. Cum va reuşi să limiteze efectele unei greşeli care a afectat milioane de cetăţeni?
«Zi de zi am făcut curat, am șters aparatura și am făcut mici reparații. Utilitățile le-am plătit din banii consiliului județean», spune Sorin Măciuceanu, omul care a stat fără salariu timp de un an, în speranța că spitalul în care a muncit jumătate din viață va fi redeschis în cele din urmă.
El este administratorul spitalului „Maria Burghele“ din Buftea, a cărui redeschidere fastuoasă de acum două săptămâni a marcat prima decizie de acest fel a ministerului. Pentru că face parte din personalul administrativ, Măciuceanu nu a fost redistribuit, ca și personalul medical, la spitalul județean din Târgoviște, la 80 de km depărtare.
Așteptarea lui a dat însă roade: în fața camerelor de luat vederi, a dezvelit aparatura nouă în valoare de 300.000 de euro cumpărată chiar înainte ca spitalul să fie închis de Ministerul Sănătății. În afara cazurilor excepționale în care angajații au mai dat o mână de vopsea, au șters praful și au întreținut aparatura, spitalele care au stat închise arată mult mai rău decât anul trecut, când, tocmai din cauza condiţiilor precare, au fost închise de ministerul condus de către Cseke Atilla.
„Noi am fost inspirați, însă în alte părți redeschiderea va costa mult mai mult, având în vedere degradarea care are loc acolo de un an de zile“, spune Sorin Măciuceanu. Este cazul spitalului din Săcele, jud. Brașov, unde nu a existat pază sau încălzire timp de un an. „Cabinetele de radiologie s-au degradat, pentru că aveau pe pereţi un material special care s-a dezlipit. Redeschiderea spitalului va costa peste două milioane de lei“, spune Matei Gavrilă, președintele organizației PNL Săcele.
Cazul spitalului din Bumbeşti Jiu, Gorj, este şi mai gr