Situaţie alarmantă la Făgăraş! Zilnic, 5-6 persoane ajung la spital muşcate de căpuşe. Acesta este şi motivul pentru care, de astăzi, Primăria Făgăraş a demarat o acţiune de dezinsecţie în toate zonele verzi din oraş.
5-6 persoane muşcate în fiecare zi!
Tot mai multe persoane au ajuns, în ultima vreme, la spital după ce au fost muşcate de căpuşe. Făgărăşenii s-au speriat de faptul că insecta ar putea transmite virusul care provoacă boala Lyme.
„Zilnic se prezintă la noi 5-6 persoane, muşcate de căpuşe sau cu plăgi înţepate de insecte şi nu numai, din cauza temerilor că ar putea fi infectaţi cu anumiţi viruşi. Sunt solicitări mai mare decât în mod obişnuit, dar nu putem spune că este o invazie de căpuşe. Este însă mai bine mediatizată boala şi atunci lumea conştientizează pericolul şi apelează mai des la noi“, a spus dr. Liliana Beldescu, medic specialist la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului „Dr. Aurel Tulbure“.
Pentru că este perioada când făgărăşenii obişnuiesc să iasă la iarbă verde, medicii ne sfătuiesc totuşi să evităm zonele cu vegetaţie sălbatică, iar dacă suntem nevoiţi să parcurgem aceste zone să ne îmbrăcăm adecvat. În cazul în care suntem muşcaţi de o căpuşă, prezentarea la medic este obligatorie în primele 24 de ore de la incident.
„Se poate să ne muşte o căpuşă. Specialiştii spun că îndepărtarea căpuşei în primele 24 de ore de la muşcătură este metoda cea mai bună ca profilaxie. Ea asigură o protecţie de peste 85%, la care dacă se mai adaugă şi o profilaxie minimă, cu un antibiotic de elecţie, care poate asigura o preotecţie totală. Este bine ca insecta să fie extrasă în maxim 24 de ore“, a mai spus dr. Liliana Beldescu.
Dezinsecţie pe zonele verzi
Numărul alarmant al persoanelor muşcate de aceste insecte i-a determinat pe reprezentanţii Primăriei să ia măsuri. „Din păcate, a crescut