Fondul Monetar Internaţional avertizează că actuala criză a zonei euro a atins un stadiu critic, ceea ce impune adoptarea unor măsuri urgente la nivelul Uniunii Europene. Înaintea Consiliului European din 28–29 iunie, FMI pune în gardă Bruxelles-ul că vremea tergiversărilor a trecut.
Diagnosticul pus de FMI e grav: băncile şi pieţele creditelor de stat se confruntă cu "presiuni enorme", care pun sub semnul întrebării însăşi "supravieţuirea zonei euro". Neîncrederea în zona euro îi face pe "investitori să priveze de finanţare statele membre care au cea mai mare nevoie, transferând capitalul la adăpost şi împingând primele de risc la noi recorduri", potrivit unui raport prezentat de Fondul Monetar Internaţional.
Nimic mai rău, în condiţiile în care economia europeană abia mai respiră. În aceste condiţii, experţii FMI cer crearea de urgenţă a unei uniuni bancare în zona euro. Acum, mai mult ca oricând, se impune "o mişcare fermă şi puternică în direcţia consolidării uniunii monetare, în special a uniunii bancare şi o integrare financiară mai mare", recomandă FMI. În acest sens, un prim pas ar putea fi "introducerea unei forme limitate de datorie comună, cu mecanismele adecvate de siguranţă la nivel guvernamental", dar şi crearea "unui mecanism unic de garantare a depozitelor, pentru a rupe legăturile dintre bănci şi statele unde au sediul şi pentru a sprijini încrederea depozitorilor".
În fine, Fondul Monetar crede că toate aceste măsuri ar trebui dublate de "o gamă largă de reforme structurale, menite a stimula creşterea economică". Chiar dacă efectul acestora nu va fi imediat, ele vor contribui la recâştigarea capitalului de imagine pierdut în ochii pieţelor, cred experţii FMI.
Fondul Monetar Internaţional avertizează că actuala criză a zonei euro a atins un stadiu critic, ceea ce impune adoptarea unor măsuri urgente la nivelul Uniunii Eu