Incidenţa obezităţii printre oamenii de pe Terra are un impact negativ la fel de mare asupra mediului şi resurselor naturale ca suprapopularea. Experţi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populaţiei lumii - 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obeze, iar 3,5 milioane de tone - supraponderalilor, potrivit BBC News şi Focus.
Folosind date statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe anul 2005, autorii proiectului au calculat că, în medie, un adult cântăreşte 62 kg, dar în SUA acest indice este mai mare cu o treime.
În general, această cifră diferă foarte mult de la o regiune la alta. Dacă, în America de Nord, greutatea corporală medie a unui adult este de 80,7 kg, în Asia e de numai 57,7 kg.
Conform cercetătorilor britanici, 61% din populaţia lumii trăieşte în Asia, lor însă le revine doar 13% din greutatea totală a locuitorilor de pe Terra.
Unul dintre autorii raportului, profesorul Ian Roberts, explică ideea acestui proiect: „Când vorbim de problemele de mediu, imediat ne gândim la numărul în creştere al locuitorilor de pe Pământ. Problema nu este însă câte guri trebuie de hrănit, ci excesul de masă corporală al oamenilor“.
În acelaşi timp, Ian Roberts avertizează că problema nu se limitează doar la persoanele obeze. „Atunci când vorbim de obezitate, mulţi au imaginea greşită care îi împarte pe «ei», cei cu o alimentaţie în exces, şi «restul» cei care se alimentează corect. De fapt, este o problemă care priveşte întreaga umanitate, întrucât toţi luăm în greutate“, a mai spus el.
SUA se situează pe primul loc în tabelul de greutate al populaţiei întocmit de experţii britanici. „Dacă populaţia din toate ţările lumii s-ar caracteriza prin acelaşi grad de exces de greutate ca în State