Oamenii au perceptia gustului gratie papilelor gustative, situate pe limba, cerul gurii si spre gat, precum si cu ajutorul mirosului. Desi nu exista o definitie unanim acceptata a gustului de baza, cercetatorii au identificat pana acum cinci tipuri: dulce, amar, acru, sarat si umami, ultimul fiind mai recent descoperit.
In plus, specialistii continua sa descopere noi receptori, iar LiveSvience a scos in evidenta cativa candidati pentru locul al saselea la gusturile de baza.
1. Calciul
Cercetari recente au scos la iveala faptul ca rozatoarele au doi receptori pentru calciu, iar unul dintre acestia a fost gasit si pe limba umana, desi rolul lui in depistarea gustului acestui element chimic nu a fost stabilit inca. Calciul are insa in mod cert un gust, oamenii descriindu-l ca fiind amar si calcaros, chiar si in concentratii mici. In lactate calciul nu se distinge clar din cauza grasimii pe care acestea o contin.
Michael Tordoff, genetician la Monell Chemical Senses Center, crede ca receptorul pentru identificarea gustului acestui element chimic exista pentru a nu consuma calciu in exces.
2. Kokumi
Receptorul pentru calciu s-ar putea sa aiba o legatura cu un alt candidat pentru al saselea gust de baza, numit kokumi, care ar fi o senzatie de gust bogat, care iti "umple gura". Kokumi a fost promovat de aceeasi companie japoneza, Ajinomoto, care a convins lumea cu circa 10 ani in urma ca exista al cincilea gust de baza, umami.
In 2010, cercetatorii de la aceasta companie au publicat o lucrare prin care sugereaza ca anumiti compusi, cum ar fi aminoacidul L-histidina, glutationa din extractul de drojdie si protamina din lichidul seminal al pestilor, substante pe care japonezii si nu numai le mananca, interactioneaza cu receptorul de calciu de pe limba noastra. Iar rezultatul este o amplificare a