Ameţeli, respiraţie grea, ritm cardiac accelerat, dureri crunte de cap, piele umedă, palidă - sunt semnele prevestitoare ale unei insolaţii care-ţi poate pune viaţa în pericol. Cum să o evităm, dar şi cum să acţionăm, dacă suntem cât pe ce să-i cădem victimă, ne spune dr. Elena Mihai, medic de familie. Ameţeli, respiraţie grea, ritm cardiac accelerat, dureri crunte de cap, piele umedă, palidă - sunt semnele prevestitoare ale unei insolaţii care-ţi poate pune viaţa în pericol. Cum să o evităm, dar şi cum să acţionăm, dacă suntem cât pe ce să-i cădem victimă, ne spune dr. Elena Mihai, medic de familie.
Stăm în soare – la plajă, în staţia de tramvai sau la coadă, în piaţă -, fără pălărie şi fără haine care să ne apere de radiaţii şi de dogoare. Corpul nu mai este capabil să se răcorească prin transpiraţie şi organele se supraîncălzesc, temperatura internă urcă şi tot urcă. Spre 40oC, suntem în pragul insolaţiei - un incident care, netratat urgent (printr-un apel la 112), ne poate pune viaţa în pericol. Nu-i mai bine să-l previi ?
• Nu sta în soare la orele când arde cel mai rău; ieşi din casă cu pălărie (eventual şi cu un evantai) şi cu haine uşoare, deschise la culoare şi din materiale naturale, care permit aerului să ajungă la corp.
• Ia-ţi cu tine sticluţa cu apă oriunde şi bea din ea cât mai des.
• Evită orice efort fizic (nu fugi prin soare nici ca să prinzi tramvaiul, nici ca să ajungi mai repede într-o zonă cu umbră).
• Dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele ce anunţă insolaţia, caută imediat un loc răcoros şi umbros.
• Intră într-un magazin dotat cu aer condiţionat sau, şi mai bine, într-o farmacie, unde poţi cere şi primul ajutor.
• Bea apă - corpul trebuie să se rehidrateze ca să-şi reducă temperatura. Nu bea mult, ci cu înghiţituri mici.
• Masează-ţi mâinile şi tălpile, pentru ca sângele mai rece de la perife