Ministrul Muncii, Mariana Campeanu (foto), va inainta Parlamentului o serie de amendamente la OUG 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, cel mai important vizand revenirea indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu.
Amendamentul se refera atat la optiunea pentru concediul de un an pentru cresterea copilului, cat si la situatia concediului cu durata de doi ani, conform al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).
In ceea ce priveste plafoanele indemnizatiei pentru cresterea copilului, se vor mentine la nivelul actual, respectiv plafonul minimal de 600 de lei, plafonul de 1.200 de lei pentru optiunea concediului de 2 ani, cat si cel de 3.400 de lei pentru optiunea concediului de 1 an.
Un alt amendament destinat aprobarii Parlamentului priveste extinderea dreptului la stimulentul de reinsertie la parintii care au optat pentru concediul de 2 ani. In prezent, stimulentul este acordat numai parintilor care au optat pentru concediul de un an si care se revin la locul de munca pana la implinirea de catre copil a acestei varste. Odata aprobat, amendamentul va permite parintilor care au optat pentru concediul de 2 ani sa beneficieze de stimulentul de reinsertie, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an.
Ministrul Muncii a precizat ca, pentru adoptarea si introducerea in Strategia de Crestere a Natalitatii a extinderii facilitatilor acordate mamelor ce se reintorc la locul de munca, va avea discutii cu patronatele si sindicatele. Este vorba despre introducerea unui program flexibil de lucru care sa permita alaptarea copilului pana la varsta de 2 ani. In prezent, aceasta facilitate exista numai pentru mamele cu copii cu varsta pana la 1 an.
Mariana Campeanu, ministrul Muncii, s-a intalnit vin