Pentru a permite timpului universal indicat de ceasurile atomice să compenseze avansul faţă de cel realizat de rotaţia Pământului, ultimul minut din luna iunie va avea 61 de secunde.
Trecerea între zilele de 30 iunie şi 1 iulie se va face, în „Timpul universal coordonat” (UTC), numit în mod greşit GMT, nu ca în majoritatea cazurilor la 23:59 de minute şi 59 de secunde, ci la 23.59 de minute şi 60 de secunde. Potrivit Agerpres, directorul laboratorului Syrte de la Observatorul din Paris, Noel Dimarcq a declarat că „’Astăzi, timpul este construit, stabilit şi măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile decât timpul astronomic”.
Astfel, dacă Timpul Atomic Internaţional (TAI) este „o scară a timpului continuă”, timpul dat de „ceasul Pământului” este mai puţin uniform. Rotaţia planetei este supusă multor întâmplări, cum ar fi mareele, legate de efectele Lunii, variaţiile vânturilor, etc. Acest lucru face ca o rotaţie a Pământului în jurul lui însuşi este în august mai scurtă cu una la două milisecunde decât o rotaţie efectuată în februarie.
Secunda adăugată la UTC vine astfel ca o măsură de combatare a faptului că Pământul sfârşeşte prin a devia de la TAI. Această modificare se face doar pe 31 decembrie sau 30 iunie, ultima având loc pe 31 decembrie 2008.
Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu va însemna mare lucru. Însă sistemele de înaltă precizie, cum ar fi sateliţii sau unele reţele informatice, trebuie să ţină seama de acest „salt de secundă” dacă nu vor să provoace un decalaj potenţial catastrofal. Acesta este de altfel motivul pentru care nu se programează nicio lansare de rachetă în astfel de zi, un decalaj chiar şi atât de mic putând da peste cap calculele.
Întrucât această secundă intercalară duce la perturbări şi erori, unele ţări şi firme cer abolirea ei şi respectarea strictă a TAI. Este cazul sis