Deşi stresul este considerat una din cele mai importante probleme de sănătate ale secolului XXI, cercetătorii au arătat că acesta poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford susţin că stresul nu are doar efecte negative asupra sănătăţii, afirmând că acesta poate avea beneficii asupra sistemului imunitar. Aceştia au arătat, potrivit descoperă,ro, că trupul uman poate beneficia de un impuls binefăcător atunci când stresul activează sistemul de „luptă sau fugă”.
Această legătură dintre stres şi sistemul imunitar are la bază modul în care hormonii de stres se mobilizează şi ajung la diferite organe, precum pielea, ce ar putea fi afectate în cazului unui atac. Reacţia este importantă, deoarece celulele sistemului imunitar joacă un rol esenţial în vindecarea rănilor şi în uciderea bacteriilor infecţioase. Cercetătorii sunt de părere că rezultatele descriu un sistem extrem de eficient prin care corpul detectează pericolele şi se pregăteşte să se protejeze.
Studiile au fost făcute de americani pe şobolani care au fost ţinuţi în condiţii de stres, prelevând probe de sânge de la aceştia de-a lungul a două ore pentru a observa prezenţa hormonilor de stres şi a agenţilor sistemului imunitar. Specialiştii au observat că trupurile şoarecilor eliberau 3 hormoni de stres importanţi – noradrenalina, epinefrina şi echivalentul cortizolului – în mai multe etape. Aceste cicluri ale hormonilor aveau ca efect transportarea celulelor imune din splină şi măduvă în sângele animalului şi, în cele din urmă, la piele.
Cercetătorii susţin că oamenii reacţionează într-un mod similar la stres. Ei afirmă, potrivit ABCnews, că stresul pe care oamenii îl au atunci când ştiu că urmează să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale ar putea să aibă un efect benefic, ajutându-i să se vindece după operaţii.
Medicii ave