Tarile din Balcani au avut cel mai mult de suferit de pe urma recesiunii mondiale din 2008 si 2009, iar Romania a jucat un rol esential in scaderea produsului intern brut al regiunii, fiind cea mai mare economie din aceasta zona, potrivit unui studiu recent al Economist Intelligence Unit (EIU).
Economiile Albaniei, Bosniei, Bulgariei, Croatiei, Macedoniei, Muntenegrului, Romaniei si Serbiei au scazut, in total, cu 5,2 la suta in 2009, iar recesiunea a durat pana in 2010 sau 2011 in unele cazuri.
In 2011, tarile care faceau parte din Iugoslavia si Albania au inregistrat cresteri modeste. Serbia a avut o crestere a PIB-ului de 1,6%, Macedonia de 3 procente, Bosnia de 1,2%, iar Muntenegru de 2,2%. In acest an, totusi, rata de crestere va scadea. In plus, economia Croatiei a stagnat anul trecut, iar, in 2012, se estimeaza o contractie de 0,6%.
Desi orice tara ar fi multumita si cu o crestere modesta, problema principala a tarilor din Balcani o reprezinta lipsa locurilor de munca. In Serbia, cea mai mare tara din vestul regiunii, rata somajului era de 24 la suta, cu 10 procente mai mult fata de in urma cu patru ani.
In Bulgaria, rata somajului este relativ scazuta, de 11%, dar acest lucru datorita faptului ca bulgarii au optiunea sa-si caute locuri de munca in restul Uniunii Europene. Astfel, se estimeaza ca aproximativ un milion de bulgari lucreaza in strainatate, inclusiv 600.000 in Spania.
O alta problema o reprezinta faptul ca economiile balcanice sunt conectate puternic la zona euro, prin urmare scaderea cererii de aici le-a afectat grav, noteaza The Economist.
Dezavantajele integrarii
Totusi, exista si aspecte pozitive in regiune. De exemplu, in Serbia au crescut investitiile straine directe, iar, in acest an, se asteapta un sezon estival cu incasari record pe litoralul croat.
@