Alături de prieteni, colegi, jurnalişti şi oameni politici, ieri la librăria Bastilia din Piaţa Romană, într-un imobil impunător construit în anul 1913 după planurile arhitectului Spiridon Cegăneanu, Ion Cristoiu a lansat volumul de proză satirică "Agentul CIA cu talpa ruptă".
Ion Cristoiu alături de oamenii care l-au ajutat să lanseze cartea
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNENȚU
"Totul a plecat dintr-o joacă. Am pornit de la sărbătorirea a 20 de ani de EVZ şi am ajuns la publicarea unei cărţi. Într-un fel sau altul, am vrut să îmbinăm două dorinţe ale lui Ion Cristoiu", a spus Dan Andronic, directorul general al Editurii Evenimentul şi Capital, care a dezvăluit că maestrul îşi dorea să rămână în istorie ca scriitor de proză satirică, dar s-a trezit cu "găina cu pui vii".
Mulţi dintre cei prezenţi erau "Bulinari", iar atmosfera a fost veselă, ca orice întâlnire între vechi prieteni. Volumul publicat de Curtea Veche Publishing împreună cu Editura Evenimentul şi Capital este cea de-a 25-a carte scrisă de Cristoiu, iar lansarea ei marchează împlinirea a 20 de ani de existenţă a cotidianului "Evenimentul zilei", la fondarea căruia jurnalistul a avut un rol important.
Despre "Agentul CIA cu talpa ruptă" au vorbit criticul literar Alex Ştefănescu, dar şi actorul George Mihăiţă. "Îl felicit pe Ion Cristoiu pentru o carte bine scrisă. Depun mărturie că în cartea sa niciun rând nu este plagiat. A plagiat numai societatea românească", şi-a început Alex Ştefănescu prezentarea.
Pentru criticul literar, începuturile gazetăriei sunt legate de Ion Cristoiu şi de Suplimentul literar şi artistic al Scânteii Tineretului. Pe atunci, Cristoiu era redactor-şef adjunct.
Cu umor, Alex Ştefănescu a rememorat cum a ajuns în funcţia de redactor principal, datorită vitezei de reacţie.
"Aveam o colegă, Carmen Francesca Panciu. În ziua aceea adusese un mater