Nu numai riscul privind afectarea sanatatii, dar si disconfortul creat de canicula sunt motive sa incercam cateva din metodele batranesti, moderne sau asistate cu aparatura specifica, pentru a ne feri de efectele caniculare.
Ideal ar fi sa infrunti canicula la munte, in padure, la strand, dar nu ai totdeauna prilejul potrivit. In acest caz, faci ce poti si cum poti, ca sa mai diminuezi din atacurile anotimpului fierbinte.
Acasa
Prima conditie este sa feresti incaperea de efectul razelor directe ale soarelui. Ele pot fi usor reflectate, opturand geamul cu o folie de aluminiu (staniol) pe toata suprafata sa. Poti reduce temperatura camerei cu 4-5 grade.
Aerul conditionat ar fi solutia ideala, dar trebuie folosit cu un umidificator de calitate. Altfel, scapi de disconfortul termic, dar dai de un altul, la fel de incomod.
Daca n-ai aer conditionat, procedezi ca in vremurile batranesti: un lighean cu apa rece, pus in mijlocul camerei si primenit din doua in doua ore, reduce temperatura, dar serveste si ca umidificator. Atmosfera devine mai acceptabila, chiar daca procedeul pare rudimentar, arata Kabanic.
Ce bei
Se recomanda sa bei apa plata, in cantitati mici, pe tot parcursul zilei. Cateva picaturi dintr-o lamaie stoarsa ajuta la efectul racoritor.
Berea rece nu te racoreste decat pentru moment; dupa trecerea momentului, disconfortul revine cu si mai multa intensitate. Alcoolul, sub orice forma, te face mai vulnerabil la efectele caniculei. Cafeaua la fel.
Orientalii (Caucaz, India, China) nu se racoresc cu bauturi reci. Prefera ceaiul verde cald, al carui efect racoritor se simte la o ora dupa consum. Merita incercat. La magazinele de tip "plafar" se gaseste ceai verde original din China, cu efect nu numai racoritor, dar si antioxidant.
Ce mananci @N_P