Caisele sunt fructe gustoase, dar foarte putini stiu cat sunt de sanatoase. Ajuta la combaterea anemiei, intaresc imunitatea, au efect tonic, regleaza sistemul nervos, distrug celulele canceroase si mentin frumusetea tenului.
Un singur fruct asigura organismului cam 50% din necesarul zilnic de provitamina A. Sunt o sursa excelenta de vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu si fibre alimentare, fosfor, potasiu si magneziu.
Betacarotenul din compozitie, cel care le da si culoarea galben-portocalie, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, intretine memoria, previne aparitia unor tipuri de cancer, mai ales a celui de piele, ajuta la regenerarea nervilor si a tesuturilor.
Fierul combate anemia si ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase si a unui sistem osos puternic. Caisele regleaza apetitul si alunga depresia.
Celuloza si peptina din compozitie le recomanda in tratarea constipatiilor usoare. Consummate inainte de masa sau chiar dimineata, pe stomacul gol, caisele contribuie la imbunatatirea digestiei. Caisele sunt recomandate si copiilor foarte mici, chiar de la varsta de opt luni.
Se poate face o cura de doua saptamani, timp in care zilnic se poate consuma de la o jumatate de kg pana la un kg de caise proaspete, neprelucrate termic, ca sa nu se piarda din proprietati. Cura de caise se recomanda pentru combaterea starilor de oboseala, stres, astenie, depresie. Continutul mare de nutrienti revigoreaza trupul si invioreaza spiritual.
Calciul, fierul si apa din compozitia caiselor contribuie la evitarea starilor de rau si a diferitelor dezechilibre care se produc in organism, mai ales vara, din cauza caldurii excesive. Eterii prezenti in coaja caiselor cresc rezistenta creierului la efort, la temperaturi ridicate si impiedica aparitia lesinului in zilele caniculare.
Sucul natural de caise