Gazoductul Nabucco are tot mai puţine şanse să fie dus până la capăt, iar sprijinul Bruxelles-ului se pierde pe zi ce trece. După mai bine de şapte ani de amăgiri, oficialii Comisiei Europene spun că este o problemă secundară prin ce conductă vor fi aduse în Europa gazele naturale din regiunea Mării Caspice.
"Este totuna ce nume va purta copilul. Esenţială este posibilitatea aducerii gazelor naturale din regiunea Mării Caspice în Europa", a declarat Günther Oettinger, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, într-un interviu acordat cotidianului Der Standard şi citat de Rador.
Gazoductul Nabucco, cu o lungime de aproape 3.900 de kilometri, urma să transporte în Europa peste 40 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Costurile Nabucco au fost estimate la peste 12 miliarde de dolari. Nabucco se dorea a fi un proiect prin care statele europene să nu mai fie dependente de importurile de gaze importate de la concernul Gazprom. De altfel, reprezentanţii companiei ruseşti au spus încă de la prezentarea proiectului Nabucco că un astfel de proiect nu poate fi realizat fără Gazprom. “Contractul” Rusiei a fost dezvoltarea conductei SouthStream.
Nabucco a intrat la apă
După mai bine de şapte ani de promisiuni, compania de proiect al Nabucco, în care este implicată şi compania Transgaz (România), a decis să reducă proiectul cu aproape două treimi, dar cea mai mare provocare rămâne identificarea resurselor de gaze naturale. Astfel, a fost propus Nabucco West, care vizează transportul gazelor naturale din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria).
Noua variantă de conductă are o lungime de 1.300 kilometri, adică doar o treime din proiectul iniţial. Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucc