România nu aplică vreo strategie de resurse umane dacă cei 8 milioane care muncesc legal sau fără acte în România au ajuns să concureze la salarii cu muncitorii chinezi, al căror număr este de 800 de milioane.
Decizia de a reduce învățământul obligatoriu de 10 clase din perioada comunistă la 8 clase vine din timpul mandatului filosofului Mihai Șora de la începutul anilor 90- un mandat de câteva luni în care a reintrodus religia în programa şcolară. Șora şi-a văzut cariera încununată când a fost decorat de Băsescu cu “Ordinul Credincios”.
Ecaterina Andronescu introducea legea 268/2003 prin care învățământul obligatoriu era extins de la 8 la 10 clase. Andronescu anunța în 2009 că în urma discuțiilor cu sindicatele din învățământ va propune trecerea la liceu obligatoriu. În 2010 , 20% din tinerii din mediul rural nu făceau vreo formă de liceu.
Rata de participare la învățământ pentru grupa de vârstă 15-24 de ani era în 2010 de 71% în Polonia- cel mai ridicat nivel din Europa. Asta pentru că vârsta minimă de părăsire a sistemului educațional este de 18 ani în Polonia. Cu 56.1% rata de participare, România se situa la polul opus al clasamentului. România era în vârf în privința tinerilor care părăsesc timpuriu sistemul de educație- acolo ne înfrățeam cu Portugalia, Italia şi Spania. In schimb, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia aveau cele mai reduse rate de abandon.
Motivul valului de simpatie pentru USL este falimentul politicilor de dreapta care au adâncit sărăcia în România şi nu au oferit nicio soluție pentru ieşirea din criză. Pentru că patronează Sănătatea şi Educația, este timpul ca PSD să anunțe o viziune în aceste domenii.
Numirea Ecaterinei Andronescu nu va aduce în schimb nimic bun pentru PSD. Adronescu are un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru un conflict de interese care îşi aşteaptă un verdict la instan