Consiliul administrativ al FMI a decis aprobarea celei de cincea revizuire a acordului preventiv cu România şi disponibilizarea a 475 de milioane de euro.
După ce vineri, 22 iunie, au analizat concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei româneşti, oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au trimis o scrisoare de intenţie semnată în unanimitate prin care anunţă aprobarea reviziuriii şi a disponibilizării celor 475 milioane euro din suma totală de 3,6 miliarde de euro. Cea de-a cincea revizuire a fost şi ultima condusă de americanul Jeffrey Franks, care va fi înlocuit din aceasta vară de olandezul Erik de Vrijer.
Votul unanim reprezintă o validare solidă din partea FMI pentru politica guvernamentală şi transmite un semnal important pe plan internaţional. Board-ul FMI precizează, potrivit Agerpres, că în actualul context intern şi internaţional, acest semnal arată soliditatea direcţiei pe care Guvernul României o adoptă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială.
FMI estimează o creştere economică de 1,5%, în 2012, în România, în pofida performanţelor mai scăzute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de altă parte, instituţiile financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană – n.r.) şi autorităţile române au convenit o relaxare a ţintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB în acest an, Jeffrey Franks susţinâd, însă, că Guvernul trebuie să menţină o politică fiscală prudentă.
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat la finalul misiunii sale că „Majoritatea ţintelor cantitative, cu excepţia a două dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse şi am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe”. Acesta a afirmat că societăţile de stat sunt mai puţin profitabile, România nereuşind să facă progrese