Premiera spectacolului de operă "Bal mascat" de Giuseppe Verdi, în două reprezentaţii programate pe 30 iunie şi 1 iulie, va încheia stagiunea curentă a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), informează un comunicat al instituţiei de spectacole, citat de Mediafax.
Ultima producţie din stagiunea ONB va fi pusă în scenă de regizorul de origine bulgară Plamen Kartalov, care nu este la prima întâlnire cu artiştii români. După o colaborare cu Opera Naţională Română din Iaşi, în anii '90, el a montat la Bucureşti, tot în această perioadă, spectacolul "Aida" (Giuseppe Verdi), aflat în continuare în repertoriul ONB.
Compusă la şase ani distanţă faţă de celebra "Traviata", "Bal mascat/ Un ballo in maschera" reprezintă încă un pas realizat de Giuseppe Verdi înspre transformarea operei într-o structură dramatică de o complexitate maximă, în care subiectul să reflecte nu numai un caz de viaţă concret, ci şi posibile semnificaţii pentru publicul din toate categoriile sociale.
Maria Callas, Giuseppe di Stefano, Tito Gobbi, Leontyne Price, Shirley Verrett, Carlo Bergonzi, Luciano Pavarotti sunt doar câţiva dintre cei care au dat viaţă personajelor dramatice ale acestei opere. A rămas astfel de neuitat aria celebră "Eri tu" din actul al III-lea, în care Renato decide să-şi pedepsească prietenul ("S-a terminat. Nu a mai rămas decât ură şi moarte").
"Opera «Bal mascat» este o alegorie a răului moral şi istoric neaşteptat, deoarece este construită în jurul ideii de ucidere, care conduce la ideea de destin fatal şi predestinare. Am decis astfel că plasarea în timp şi spaţiu a acţiunii să fie interpretată simbolic. Caracterul, numele eroilor, intensitatea muzicii nu ţin de spaţii precum Suedia, America sau Italia, de aceea pot fi plasate oriunde, în orice epocă. Din aceste motive, dacă am fi impus «o ramă» istorică poveştii, indiferent care ar fi fost acea