Moment de intensitate culturala organizat la Iasi. Sute de ieseni au participat la vernisajul expozitiei deschise, ieri, de Muzeul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), intitulata "Universitatea din Iasi si Copoul in imagini de arhiva - secolul XIX - prima jumatate a secolului XX".
"Este un moment la care ma bucur ca pot participa, avand in vedere faptul ca este vorba de imagini ce reprezinta istoria fabuloasa a unui monument al invatamantului romanesc, respectiv al Universitatii Cuza", a marturisit un vizitator.
Aceasta manifestare, in premiera, va fi accesibila pentru public pana pe 29 noiembrie 2012, intrarea fiind libera. Evenimentul este organizat de catre Muzeul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi în colaborare cu Arhivele Nationale ale României.
"Expozitia îsi propune sa restituie publicului iesean câteva aspecte inedite din istoria vechii capitale a Moldovei, pe parcursul veacului care a urmat constituirii statului român modern. Demersul reda, prin intermediul unor copii dupa documente inedite, care se gasesc în fondurile Arhivelor Nationale din Iasi si Bucuresti, metamorfozele unui traseu urban, începând de la constituire si pâna în momentul consacrarii acestuia precum un reper identitar esential al comunitatii. Dealul Copou a intrat în constiinta urbana la începutul secolului al XIX-lea, ca loc de promenada pentru protipendada ieseana, pentru ca ulterior sa fie considerat o destinatie ideala pentru edificarea unor institutii de cultura reprezentative pentru întreaga provincie istorica a Moldovei. Fondarea Palatului Universitar de la Copou, pe data de 23 mai 1893, a dus la coagularea vietii intelectuale în jurul acestui edificiu cu valoare de simbol. Pornind de la realitatile istorice invocate, ne-am propus ca, printr-o maniera moderna de organizare a spatiului expozitional, sa redam, cu ajutorul unor imagini