Liderii de top din zona euro au convenit vineri, in cadrul unei intalniri ce a avut loc la Roma si la care au participat reprezentantii Germaniei, Frantei, Italiei si Spaniei, sa puna in aplicare masuri de stimulare a cresterii economice in Europa. Pentru aceasta vor fi mobilizati sute de mii de euro. Raman insa diferente de opinie in ceea ce priveste problema eurobondurilor. Sursa imagine: dw.de
Dupa intalnire, presedintele francez Francois Hollande a afirmat ca s-a convenit sa se investeasca pentru aceste masuri un procent din PIB-ul european, adica aproximativ 120 - 130 miliarde euro.
Solutia pentru a depasi criza este sa existe "mai multa Europa si nu mai putina", a declarat cancelarul Germaniei Angela Merkel. "Trebuie sa dam un semnal si sa ne apropiem intr-o uniune politica. Vrem sa lucram la o uniune politica mai importanta".
Premierul italian Mario Monti a declarat, in cadrul unei conferinte de presa: “Cresterea economica poate avea radacini solide daca exista disciplina fiscala, dar aceasta disciplina poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si locuri de munca”. Acesta sustine o Europa federala si a adaugat: "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, avantajul integrarii este necesar".
O problema dificila a ramas cea a eurobondurilor. In timp ce Angela Merkel insista ca eurobondurile sunt o solutie pentru iesirea din criza actuala, Francois Hollande considera ca, desi eurobondurile pot reprezenta o optiune, acest lucru nu se poate intampla in urmatorii 10 ani. Tema eurobondurilor va fi reluata la summitul UE programat saptamana viitoare.