În Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi sunt închişi 14 ucigaşi condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crime abominabile.
În spatele gratiilor penitenciarului din Iaşi sunt închişi în acest moment 14 deţinuţi care au de ispăşit pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal românesc - închisoarea pe viaţă. Aceştia provin din Iaşi, Neamţ, Botoşani, Vaslui, Suceava şi Bacău. Cu toţii au fost găsiţi vinovaţi pentru omor deosebit de grav. Potrivit legii, „vieţaşii", aşa cum sunt numiţi condamnaţii pe viaţă, pot fi liberaţi condiţionat după executarea a două decenii de închisoare, dacă sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi au dat dovezi „temeinice de îndreptare".
Marin Achiţei (36 de ani) din Botoşani a ucis, pe 22 octombrie 2000, doi bătrâni din Dorohoi cu un ciocan de bătut carne şi a furat din casa acestora două pungi de cafea, două ceasuri, două săpunuri şi 27 de lei. Judecătorii l-au trimis după gratii un an mai târziu.
Vasile Andrei (32 de ani) din judeţul Neamţ a primit pedeapsa maximă după ce, pe 27 mai 2000, împreună cu un complice, Daniel Baciu, au răpit un taximetrist din Iaşi, l-au ucis şi îngropat în pădurea din apropierea barajului de la Bicaz. Andrei şi Baciu erau studenţi, unul la Agronomie şi celălalt la Drept. La scurt timp după crimă, au jefuit clienţii unui han de pe drumul Oradea-Cluj şi au plecat şi cu seiful localului. Cei doi au încercat să evadeze din arestul Poliţiei Neamţ, iar în urma tentativei eşuate Baciu a fost împuşcat mortal.
Primul vieţaş al României democratice, în libertate
Viorel Chirilă (46 de ani) din Iaşi a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a şase băieţi, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, fapte comise în patru localităţi din Moldova. Pe unul dintre ei, un adolescent de 15 ani, l-a şi ucis. „Asasinul de la Căpriţa", aşa cum este cunoscut Chirilă, l-a ademenit pe copil în pădure, l-