Statele Unite ale Americii revin pe prima poziţie în topul supercomputerelor mulţumită unui sistem creat de IBM. În ultimii doi ani, japonezii au deţinut supremaţia cu supercomputerul Fujitsu K. Sistemul IBM Sequoia funcţionează cu ajutorul a 1,57 milioane de nuclee şi este de 1,55 ori mai rapid decât Fujitsu K.
Sequoia foloseşte serverele IBM BlueGene/Q şi este instalat în Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din cadrul NNSA (Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară). Oamenii de ştiinţă au obţinut o putere de procesare de 16,32 petaflopi. Asta înseamnă că, într-o oră, Sequoia este capabil să efctueze calcule care ar fi necesitat 320 de ani şi eforturile a 6,7 miliarde de oameni, dacă ei ar fi folosit calculatoarele standard. Fujitsu K are o putere de procesare de 10,51 petaflopi.
Potrivit listei Top 500, care clasifică cele mai puternice supercomputere din lume, Sequoia este şi unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.
De la teste nucleare, la recrearea Big Bang-ului
Puterea de procesare enormă a acestor sisteme le permite să rezolve probleme ştiinţifice complexe. Vă prezentăm în continuare 5 întrebuinţări ale supercomputerelor.
1. Testarea arsenalului nuclear
Testarea armelor nucleare a fost interzisă în SUA încă din 1992, dar asta nu înseamnă că tehnologia nucleară este învechită. Programul Stockpile Stewardship se foloseşte de teste de laborator şi simulări computerizate pentru a asigura funcţionalitatea şi siguranţa armelor nucleare.
Fruntaşul IBM Sequoia vine în ajutorul Stockpile Stewardship. Noul computer american va fi folosit pentru construirea modelelor de arme nucleare, ceea ce va permite să se renunţe la testele subterane. Sequoia va preveni mai uşor eventualele ameninţări nucleare şi va prelungi durata de viaţă a armelor.
2. Cartografierea fluxului sanguin @N_P