Peste jumătate dintre români consideră că merită mai mulți bani pentru munca lor, însă puțini știu care sunt treptele solicitării unei măriri de salariu.
Un studiu realizat anul trecut la nivel naţional de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES arată că 63% din români consideră că un salariu de maximum 2.000 de lei ar permite unei persoane un trai decent în ţara noastră. 23% sunt de părere că suma ideală ar fi între 2.001 şi 3.000 de lei, 7% că aceasta este între 3.001 şi 4.000 de lei, iar 3% consideră că aceasta ar trebui să depăşească 4.000 de lei. Statisticile arată că 55% din români sunt nemulţumiţi de salariu şi consideră că acesta nu reflectă munca depusă, potrivit unui studiu al Blocului Naţional Sindical, „Condiţiile de muncă, satisfacţia şi performanţa la locul de muncă".
În această situaţie, specialiştii ne învaţă cum să cerem o mărire de salariu. Atenţie însă, mai spun aceştia, renegocierea se face când avem certitudinea că o merităm şi când suntem pregătiţi să facem demersurile. „O atitudine ezitantă sau o cerere fără temei şi fără argumente pertinente nu are şanse să fie luată în considerare, chiar poate să fie în detrimentul nostru", spune Keren Rosner, psiholog.
„În urmă cu cinci ani, o colegă a demisionat. Timp de două luni, am acoperit şi tura fostei colege, dar pentru acelaşi salariu. Nu mă deranja că muncesc mai mult, dar voiam să fiu plătită pentru munca mea. I-am spus şefului că am înţeles că a fost perioadă grea, dar aş vrea să-mi plătească tura Laurei. Acesta m-a întrebat dacă vreau ca, în continuare, să lucrez şi în locul Laurei sau dacă vreau să angajeze pe altcineva. Am preferat să mai lucrez două luni în acele condiţii, căci acumulasem nişte datorii", îşi aminteşte Ioana Marcu (40 de ani), din Capitală.
Pune-ţi în valoare calităţile!
Caroline Cox, senior editor Little PINK Book, un website de