Sistemul fiscal din România este apreciat de investitorii străini, dar aceştia sunt deranjaţi de disfuncţionalităţile care există la nivelul autorităţilor şi de birocraţie, a spus Lucian Isar, ministru delegat pentru mediul de afaceri, într-un interviu pentru EVZ. Este concluzia la care a ajuns ministrul român după întâlniri cu investitori din China, Coreea dar şi Austria. Curând, acesta va înfiinţa Consiliul Consutativ pentru Relansare Economică care va include oameni de afaceri cu care se va consulta periodic. Sursa: capital.ro
Evenimentul Zilei: Care sunt principalele dumneavoastră realizări de când aţi fost numit ministru delegat pentru mediul de afaceri? Ce planuri aveţi pentru perioada următoare?
Lucian Isar: Numirea mea a avut loc acum o lună şi 10 zile. În acest timp am lansat iniţiative complexe pentru atragerea investiţiilor străine. Am lansat un dialog cu toate reprezentanţele economice străine în România şi am început activitatea pregătitoare pentru lansarea a 8 poli de creştere în toată ţara. Am reluat şi îmbunătăţit procesul de selecţie a managementului privat pentru companiile statului. În perioada următoare se va finaliza restructurarea arhitecturii de consilieri externi, un institut de pregătire în relaţii economice internaţionale, legea IMM-urilor a ieşit din perioada de dezbatere publică şi a fost inclusă pe legea de abilitare.
Ce investiţii noi sunt anunţate pentru România în acest an?
Pentru a nu avea surprizele neplăcute din trecut, autorităţile nu vor comunica referitor la acest aspect decât cu acordul investitorilor.
Care sunt principalele modificări la nivel fiscal sau ce stimulente ar trebui acordate, aşa încât România sa fie mai interesantă decât statele din jur, în ochii investitorilor străini?
Din perspectivă fiscală, România stă bine în ochii investitorilor străini. Mai degrabă trebuie r