Foto: Thinkstock Specialiştii participanţi la congresul Eurocancer (Paris, 19-21 iunie) au ajuns la concluzia că pentru a preveni sau amâna apariţia cancerului nu există un aliment miraculos, ci un stil alimentar echilibrat valabil toată viaţa. În cadrul acestui eveniment, profesorul Philippe Bougnoux, oncolog la CHU Tours, a patronat o masă rotundă cu tema "Nutriţie şi cancer”.
"Nu este vorba de a mânca brocoli sau peşte, ci de a respecta recomandările unei alimentaţii echilibrate”, spune profesorul Bougnoux. În acest sens, reputatul oncolog francez exemplifică: melcii sunt citaţi în toate studiile ca fiind excelenţi deoarece ne protejează de cancer. Cu condiţia ca melcii să provină din insula Creta, deoarece testaţi şi se ştie sigur că sunt bogaţi în componente nutrivitive protectoare. Nu acelaşi lucru se poate spune despre melcii proveniţi din Polonia, recent intraţi pe pieţele din Franţa. Aceeaşi poziţie este luată şi în privinţa peştelui: cel de crescătorie pierde mult din cantitatea de acizi graş polinesaturaţi, ce fac o barieră în calea cancerului, deoarece ei nu mai au acces la fitoplancton (plante marine), care reprezintă hrana lor naturală.
Potrivit profesorului Bougnoux, nominalizat într-un amplu articol publicat în Le Figaro, consacrat alimentaţiei şi cancerului, "componenta nutriţională, în economia riscului de cancer. reprezintă între 25% şi 40%”. Profesorul oncolog reaminteşte că "nu numai alimentaţia induce cancerul, ci şi mutaţiile genetice”. Rolul alimentaţiei în apariţia cancerului face obiectul unor studii ample epidemiologice care încă nu au definitivat mecanismele care explică acest fenomen, dar pot identifica factorii de risc şi factorii protectori.
Studiul EPIC, cel mai mare realizat până acum în Europa, a inclus 500.000 de bărbaţi şi femei din 10 ţări europene. Studiul a permis identificarea profilurilor alimentare care sp