Noul guvern de coaliţie de la Atena propune extinderea termenului-limită pe care îl are pentru a reduce deficitul bugetar, cu cel puţin doi ani, până în 2016, relatează BBC.
Într-un document guvernamental, se arată intenţia ca ţinta fiscală impusă de acordul de bailout să fie atinsă fără tăieri suplimentare de salarii sau de pensii. Grecia se află sub o presiune internaţională imensă, pentru a respecta termenii acordului de bailout.
Alegerile de săptămâna trecută au pus capăt unui blocaj politic care dura de două luni, iar partidele care susţin planul de salvare a Greciei au reuşit să formeze o majoritate la limită, în Parlament. Totuşi, populaţia se opune măsurilor de austeritate.
Documentul a fost publicat după ce partidele noii coaliţii – Noua Democraţie, Pasok şi Stânga Democratică, au ajuns la o înţelegere şi urmează să primească votul de încredere în Parlament.
Documentul include prevederea unei “extinderi a perioadei pentru ajustare fiscală cu cel puţin doi ani, pentru ca ţinta fiscală să fie atinsă fără tăieri suplimentare de salarii şi de pensii”.
“Scopul este evitarea concedierilor personalului permanent şi economisirea unei sume importante prin costurile operaţionale non-salariale şi prin reducerea birocraţiei”, mai arată documentul.
Alte prevederi ale documentului:
• Revizuirea tăierilor din salariul minim şi măsuri pentru susţine concedierile din sectorul privat.
• Anagajatorii şi sindicatele au voie să stabilească un salariu minim în sectorul privat.
• Reeşalonarea datoriilor la impozite şi taxe, în aşa fel încât să nu depăşească 25% din venitul anual.
• Reducerea TVA-ului la servicii de la 23% la 13%.
Luni, inspectorii Troikăi – Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, vin în grecia pentru a evalua progresul în ce priveşte atingerea condiţiilor p