Liderii zonei euro se chinuie deja de aproape doi ani sa gaseasca o solutie pentru oprirea crizei, insa nu au reusit sa ajunga la un acord.
Astfel, in timp ce banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a precizat ca nu trebuie sa exista o uniune bancara fara una fiscala, cancelarul acestei tari, Angela Merkel, sustine in continuare ca o uniune fiscala nu se poate face fara una politica, iar presedintele Frantei, Francois Hollande, insista ca o uniune politica nu se poate faca fara una bancara.
Iar pentru a rezolva aceasta mare dilema, liderii europeni mai au la dispozitie doar cateva zile, pana la urmatorul summit, de pe 27 si 28 iunie, se arata intr-un comentariu Financial Times.
Insa singurul care a venit cu o solutie practica este liderul din Hexagon, care a propus ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al Europei, sa injecteze nelimitat lichiditati in banci, sa se poata refinanta prin intermediul Bancii Centrale Europene (BCE), iar aceasta institutie ar urma sa supravegheze cele mai mari banci din regiune.
Germania a acceptat doar ultima idee si cea mai putin viabila, potrivit publicatiei citate, din cauza ca institutiile financiare mici au cu adevarat probleme.
Multe idei, nicio solutie agreata ...
Cu atatea idei pe masa, este important ca liderii europeni sa realizeze de ce anume are nevoie zona euro in acest moment. Spania are nevoie de un capital important pentru bancile sale din partea zonei euro, nu un imprumut de la fondul propriu de recapitalizare, asa cum a propus premierul Mariano Rajoy.
De asemenea, Italia se confrunta cu o rata uriasa a dobanzii la obligatiunile guvernamentale, care ar putea scadea fie prin introducerea eurobondurilor, achizitia datoriei de catre BCE sau MES, propuneri care au fost respinse.
Singura solutie evidenta este