Cei care coboară în adâncuri pot vizita submarine de război şi nave antice.
Epavele sunt de departe cea mai frumoasă experienţă a unui iniţiat în scufundări care explorează Marea Neagră.
"Există un submarin sovietic spre Tuzla, o navă germană care are încă muniţie la bord şi un număr mare de nave comerciale. Experimentaţii pot avea o experienţă inedită la epava crucişătorului Moscova, aflată în dreptul staţiunii Eforie Nord", explică Ramiro Angelescu, şeful Scuba Diver Center, din Bucureşti.
În plus, se pot face scufundări pentru explorarea florei şi faunei.
"Una dintre cele mai frumoase experienţe este să vezi căluţii de mare, care arată ca nişte îngeraşi", spune Angelescu.
Potrivit acestuia, experimentaţii pot face scufundări şi în peşteri, una din cele mai frumoase din România fiind Peştera Izverna, din Mehedinţi.
De la 150 de lei în sus
Ce costuri implică acest sport? "Nivelul open water oferă posibilitatea de a face scufundări până la o adâncime de circa 18 metri. Cursul implică pregătire teoretică şi practică: scufundare în bazin şi Marea Neagră", spune Ramiro Angelescu.
Un curs de open water costă la Scuba Diver Center 800 de lei, iar la Respiro Dive 275 de euro.
Nu este totul să obţii certificatul. Pentru a îl păstra, trebuie să faci minim două scufundări anuale, la un interval de cel mult şase luni una de alta.
Cine nu ţine să obţină un certificat poate însă urma o iniţiere minimală, chiar la malul mării, atingând astfel nivelul introductory, care îi permite scufundări până la 6 metri.
Costul unei scufundări variază pe piaţă între 150 şi 200 de lei.
Citiți și: Rareş Gheorghe, vânător de epave în Marea Neagră Povestea descoperirii distrugătorului Moskva