Schimbările din mediul economic din ultimii ani îi determină pe producătorii de bunuri de larg consum să abordeze transformări radicale şi chiar răsturnări ale contextului de business, ceea ce atrage după sine oportunităţi uriaşe, dar şi riscuri pe măsură, reiese dintr-un studiu realizat de Ernst & Young.
Trei sferturi dintre cei 285 de executivi din întreaga lume chestionaţi de Ernst & Young, care conduc firme ce produc bunuri de larg consum, au spus că trebuie să facă schimbări majore pentru a-şi menţine marjele actuale.
Două treimi din companiile care au participat la studiu au declarat că resimt presiunea din piaţă pentru a-şi regândi modelul operaţional.
„În următorii cinci ani, creşterea costurilor şi deficitul de resurse vor exercita presiuni imense asupra modelelor operaţionale din industria produselor de larg consum, putând duce chiar la prăbuşirea unora dintre ele. Şefii de organizaţii chestionaţi în cadrul studiului au clasat pe prima poziţie riscul implicat de creşterea preţului la materiile prime şi accesul tot mai dificil la acestea. Ameninţările care exercită presiuni pe modele lor operaţionale vor obliga companiile să-şi regândească radical lanţul logistic pentru a-şi asigura sau păstra accesul la resursele cheie", se mai arată în raport.
Regândirea opţiunilor strategice
Decizia privind cum şi unde să intri în competiţie şi unde să-ţi concentrezi mai mult eforturile pentru a crea mai multă valoare devine tot mai dificil de luat. Cei chestionaţi în cadrul studiului au spus că produsele noi şi inovaţiile au cel mai mare potenţial de a crea plus vlaoare. Însă, ei au menţionat, de asemenea, că investiţiile în pieţele emergente şi dezvoltarea de noi canale se situează printre principalele lor priorităţi.
Stabilirea ariilor de business unde e nevoie de localizare şi unde de centralizare a devenit o opţiune crucială pentru